luni, martie 1

Glosar de termeni - D, E, F, G, H

So, dragii mei, asa cum am promis, public acum urmatoarele litere din alfabet :P. Am fost tentata sa mai astept o zi-doua, insa am observat ca acest glosar a fost foarte util din momentul publicarii primei parti si a fost asteptat cu mare interes. Ca atare, nu voi intarzia prea mult nici cu restul ;). Sper sa va fie foarte util in procesul de documentare ;).

D

Dauber / Aplicator

Arata ca un degetar de croitorie, insa mai lung, imbracand mai bine degetul. Acesta serveste la aplicarea de tus pe zone de dimensiuni foarte mici. Se impregneaza cu tus prin apasare si apoi se aplica pe zona vizata.

Dauber Duo / Aplicator dublu

Un aplicator cu doua capete. Permite aplicarea concomitenta a 2 culori sau nuante diferite.

Deacidification Spray / Spray de neutralizare a acidului

Spray care neutralizeaza acidul din decupajele de ziar sau revista, certificare si alte documente.

Decorative Ruler / Rigla cu margini decorative

O rigla obisnuita, care are o latura cu motiv special, in scrapbooking fiind folosita mai ales la ruperea hartiei (atunci cand se doreste un aspect diferit).

Decorative Scissors / Foarfeci decorative

Foarfeci ale carei lame au un motiv decorativ, taind hartia in diverse forme. Sunt considerate a fi un instrument vital in scrapbooking si pentru creatorii de felicitari;).
Distressing / Alterare

Proces de modificare a aspectului initial al unei coli de hartie, etichete sau chiar al elementelor decorative (embellishments), prin aplicarea de tusuri, astfel incat sa se obtina un efect de invechit, vintage. In acest scop, exista tusuri si pudre distress, unele din ele altereaza si emboseaza in acelasi timp.

Dry Brushing / Periere uscata

Proces ce consta in aplicarea de creta/vopsea/acuarela pe o pensula sau un burete si apoi indepartarea unei mari parti din aceasta prin aplicarea pe o bucata de hartie/material textil, inainte de aplicarea finala. Aceasta previne procesul de imprastiere a culorii si face ca zona in care s-a aplicat creta sa nu fie prea inchisa la culoare.

Dry Embossing / Embosare uscata

Procesul de imprimare in relief, pe o bucata de hartie sau material textil, a unei forme sau unui motiv, utilizand presiune sau caldura.

Die-Cuts

Decupaje cu model, realizate cu ajutorul masinilor de decupat hartie. Sunt considerate un element vital de catre scrapperi si creatorii de felicitari, iar temele acoperite sunt din cele mai diverse.

Double-Mount / Montura dubla

Plasarea unei fotografii pe 2 bucati de hartie cu imprimeu diferit, care servesc drept fundal.

Embellishment

Orice produs de scrapbooking ce are rolul de a infrumuseta si decora o pagina, un proiect, o felicitare (ex. Brads, Eyelets, Fibre textile, Charms etc.)

Emboss / A embosa

A imprima pe hartie un model in relief, fie prin incalzirea pudrei de embosare amplasate pe o imagine creata prin stampilare, fie utilizand un sablon de embosat.

Embossing Ink / Tus de embosat

Substanta bazata pe glicerina, folosita la embosare.

Embossing Powder / Pudra de embosatPudra imprastiata de obicei pe o imagine realizata prin stampilare, si incalzita pentru a obtine margini reliefate.

Encapsulation / Incapsulare

Metoda de reprezentare 3D a obiectelor vechi, colectate de-a lungul timpului si de protejare a obiectelor amplasate in apropierea acestora de acidul continut de ele. Obiectele vechi sunt incapsulate in carcase de plastic cu rol de stabilizare/neutralizare.

Eyelet / Capse decorative

Un obiect metalic decorativ (cu un orificiu in mijloc), ce se monteaza cu ajutorul unui instrument special (de perforare a hartiei si inserare a partii inferioare a capsei). Sunt esentiale in scrapbooking, avand cele mai diverse forme, modele si culori.

F

Fibre / Fibre textile

Fibre textile cu aspect artistic, in cele mai diverse culori si texturi, utilizate la decorarea paginilor scrapbook sau felicitarilor.

Fine & Chisel / Pixuri

Pixuri sau stilouri cu penita fina (0.5mm) sau groasa (6.0mm), utilizate pentru documentarea paginilor scrap (activitate cunoscuta drept journaling).

G

Gel-based Rollers / Pixuri pe baza de gel

Pixuri sau stilouri cu cerneala pigmentata/colorata.

Gift Album

O compilatie de poze si obiecte vechi, avand in centru o anumita persoana sau un anumit eveniment.

H

Hand Tinting / Colorare manuala a unei fotografii

Aplicare de culoare pe o fotografie alb-negru.

Handmade Scraps / Obiecte scrapbook manuale

Articole de scrapbook create manual din die-cuts cu aspect stratificat.

Heading / Antet, Titlu

Antet sau titlu ce explica tema unei pagini sau unui proiect scrapbook.

Heat Gun / Pistol termic

Sau pistol de embosat. Un instrument ce produce caldura, insa nu si aer. Utilizat mai ales la embosare.

Heritage

Traditii transmise din generatie in generatie.

Hinge Album / Album cu bolturi

Sistem de legat din plastic, ce permite ca albumele scrapbook sa fie extinse (prin adaugarea de pagini noi la album).