joi, martie 4

Glosar de termeni - J - O

Dragii mei, azi am zis ca n-ar fi rau sa va mai alimentez cu ceva informatii utile. Ca atare, azi va prezint urmatoarele litere ale alfabetului. Credeti-ma, si ele sunt foarte bucuroase sa va intalneasca ;).
Acest glosar va fi actualizat la intervale regulate de timp, pentru a fi mereu la curent cu ultimele tehnici si produse din domeniu. Cine ar fi crezut ca scrapbooking-ul este un domeniu care se dezvolta atat de rapid si in care apar mereu tehnici si produse noi? Atat de rapid, incat a fost necesara realizarea unui glosar care, pe deasupra, mai trebuie si actualizat la intervale regulate de timp. Pfui ;).

J

Journaling / Documentare

Cuvintele pe care le scriem pe o pagina acrapbook, pentru a descrie pozele atasate, atmosfera, momentul surprins de poze etc. Se pot folosi poezii, citate celebre, istorioare, descrieri etc.

Journaling Templates / Sabloane pentru journaling

Sabloane care au un spatiu special dedicat pentru journaling/documentare.

K

KMA

Abreviere pentru: Keeping Memories Alive (o marca de produse).

L

Lamination / Laminare

Metoda de etansare/sigilare a unui obiect sau unei fotografii vechi, din acelasi motiv ca si incapsularea, insa aceasta metoda nu este la fel de sigura, deoarece prin laminare produsul este expus la caldura si presiune.

Latex Pages / Pagini din latex

Se gasesc de obicei in albumele magnetice. Aceste pagini decoloreaza paginile scrapbook intr-o perioada foarte scurta de timp.

Layout

O pagina sau o grupare de pagini scrapbook cu aceeasi tema. Un layout poate consta intr-o singura pagina scrapbook; de asemenea, doua sau mai multe pagini scrapbook, dar chiar si un panoramic extins pe 4 astfel de pagini.

Letter Templates / Sabloane-alfabet

Sabloane de plastic sau metalice, fabricate in forma literelor alfabetului.

Light Box

Un cub deschis pe una din laturi, utilizat in procesul de embosare sau pentru a vizualiza negative foto.

Lightfast

Material colorat ce rezista la procesul de decolorare, chiar daca este expus unor surse de lumina naturala sau artificiala.

Lignin / Lignina

O substanta acida ce se formeaza in mod natural la nivelul lemnului si care distruge lemnul, in timp. Hartia cu lignina nu este adecvata pentru proiectele scrapbook, acestea fiind distruse.

M

Magnetic Album / Album magnetic

Un tip de album foto ce foloseste un adeziv special pentru a fixa fotografiile si care creaza efect static pentru ca folia protectoare sa se fixeze etans pe fotografii. Aceste albume nu sunt adecvate pentru scrapbooking.

MAMBI

Abreviere pentru: Me and My Big Ideas (o marca de produse).

Matte or Matting / Mat sau Mătuire

O suprafata care nu are aspect lucios, stralucitor sau care, desi initial a fost lucioasa, capata un aspect mat cu ajutorul unor materiale precum creta.

Matting / Înrămare

Înrămarea este o tehnica de decorare a fotografiilor, ce consta in adaugarea unor margini in jurul conturului exterior al pozei. Marginile adaugate sunt, cel mai adesea, realizate din hartie fara acid, si arata ca o rama foto. Înrămarea este si o metoda non-permanenta de a ne contura (cropping) fotografiile.

Master Family Album

Contine pozele tuturor membrilor familiei si documente referitoare la acestia, aranjate de obicei in ordine cronologica.

Memorabilia / Obiecte vechi, suveniruri

Certificate, documente si orice alte obiecte care spun o poveste, au o istorie.  Memorabilia pot include suveniruri de calatorie si note luate cu ocazii speciale sau la evenimente importante.

Memory or Keepsake Album

Un alt termen pentru a descrie o pagina sau un album scrapbook.

MM

Abreviere pentru: Memory Makers Magazine SAU Mustard Moon (marca de produse) SAU Making Memories (marca de produse).

Monochromatic Colour Scheme / Schema de culori monocromatice

Schema ce foloseste diverse nuante ale aceleiasi culori.

Mount / Montare

Adaugarea de fotografii, embellishments sau alte articole pe o coala de hartie.

Mounting Squares / Pernite adezive

O pernita dublu-adeziva, ce este dispusa pe pagina scrapbook sau pe diverse elemente decorative, cu ajutorul unei role speciale.

Mosaic / Mozaic

Tehnica scrapbooking in care fotografiile sunt decupate in diverse forme cu dimensiuni diferite si apoi reunite, pentru a forma imaginea initiala, creand astfel aspectul de mozaic.

Mulberry Paper / Hartie de tip Mulberry

Hartie naturala cu fibre lungi, ce obtine o textura interesanta atunci cand este rupta. Multe dintre embellishments (florile mai ales) sunt fabricate din hartie de acest tip. Disponibila in diverse texturi, greutati si culori.

Muted Colors / Culori atenuate

Cerneluri atenuate sau umbre de culori, ce sunt foarte adecvate ca si fundal pentru proiectele scrapbook.

N

Neutral /Neutru

Articole cu o valoare a pH-ului de 7. Substantele neutre sunt opusul substantelor acide.

O

Oval Cutters / Cuttere ovale

Cuttere ce taie hartia si fotografiile in forma ovala.