Sunday, February 28

Glosar de termeni - A, B, C

Dragi scrapperi si curiosi,

Avand in vedere ca termenii specifici acestui hobby au fost adoptati aproape universal in limba engleza, cred ca ar fi foarte util pentru noi toti sa realizam un glosar. O sa incerc sa includ o traducere cat mai adecvata pentru cat mai multi termeni. Azi o sa ne ocupam chiar de A, B si C ;).

A

AF/LF

Abreviere pentru: acid-free/lignin-free; adica "fara acid/fara lignina".

Acetat

O forma de acid, care cauzeaza deteriorarea in timp a fotografiilor, hartiei si documetelor, acestea devenind fade si ingalbenindu-se.

Acid

Acidul afecteaza in mod negativ celuloza din hartie, ceea ce duce la decolorarea si dezintegrarea acesteia.

Acid Free/Fara Acid

Materiale care au o valoare a pH-ului de 7.0 sau mai mult.

Acid Migration/Procesul de migrare a acidului

Migrarea acidului are loc atunci cand un material ce contine acid vine in contact direct cu un articol ce nu contine acid. Pozele montate pe hartie cu acid vor fi deteriorate si se vor rupe.

Adezivi

Lipiciul utilizat pentru a atasa poze si alte componente pe o pagina scrapbook. Tipurile de adeziv includ: colturi de rama foto (bucati din plastic transparent sau din hartie, de tip "lick and stick"), care sunt considerate a nu fi permanente, banda adeziva pentru fotografii, banda dublu-adeziva, care sunt considerate a fi permanente si special recomandate pentru poze.

Album

O carte cu pagini goale, folosita pentru a atasa poze si crea pagini de tip scrapbook.

Alcalin

Substantele alcaline au o valoare a pH-ului de min.7.0. Pot fi adaugate in anumite materiale pentru a neutraliza acizii sau pentru a forma un tampon intre materiale cu acid si articole fara acid, in scopul impiedicarii procesului de migrare a acidului.

Altering/Alterare

Alterarea este o tehnica ce consta in modificarea unui album sau a unei carti deja existente, folosind materiale precum lipici, colaje, stampile si foarfeci si procedee de rupere sau adaugare.

Archival

Termen ce descrie un produs sau o tehnica folosita la conservarea de artefacte, fotografii, memorabilia si alte articole.

Archival Quality

Un termen non-tehnic ce sugereaza faptul ca o substanta este permanenta, durabila si stabila din punct de vedere chimic. Cu toate acestea, este mai sigur sa cautati simbolul "acid free" atunci cand cumparati produse scrapbooking.

B

Basic Templates

Templates-urile sunt forme geometrice de baza, ca cercurile, patratele sau ovalele.

Beads/Margele

Exista in tot felul de forme, marimi si culori, si pot fi atasate prin lipire, coasere sau pe sarma.

Bone Folder/Instrument de pliere

Instrument folosit pentru a imprima o linie fina sau de demarcatie pe o coala de hartie sau carton, facilitand astfel procesul de pliere a hartiei.

Border/Margini din hartie

Se folosesc la decorarea unei pagini de tip scrapbook. Au diverse forme si culori.


Brads/Capse cu 2 picioruse

Se fixeaza pe coala de hartie, prin perforare; pe verso, piciorusele sunt separate. Exista intr-o multitudine de forme, culori, modele si marimi. Cel mai frecvent sunt folosite la decorarea paginilor scrapbook sau felicitarilor.


Buffered/Tamponat

Produse ce previn procesul de migrare a acidului: hartia tamponata previne migrarea acidului din fotografie in hartie).

Button/Nasturi

Exista intr-o multitudine de forme, stiluri si culori. Pot fi atasati prin coasere cu ata normala de cusut, diverse fibre textile sau cu lipici.
 
  
C

Calligraphy/Caligrafie

Stil formal, vechi de scriere.

Cardstock/Carton

Hartie cartonata, disponibila intr-o gama variata de mase (de la 80 g/mp pana la 220 g/mp), special destinata acestui hobby.

CASE

Copy And Steal Everything: Inseamna copierea de layout-uri (pagini scrapbook gata facute). Mai popular,se numeste Scraplifting. Autorii nu se supara, ci din contra, se simt mandri cand cineva le foloseste ideile sau layout-urile.

Chalk/Creta

Nu este vorba de creta obisnuita folosita la scoala, aceasta fiind special creata pentru a nu deteriora materialele folosite intr-un proiect scrapbook.

Chalking

Metoda de a folosi creta, pentru a da un aspect artistic paginilor scrapbook.

Charms

Obiecte mici din metal, hartie sau alt material, ce pot fi adaugate, ca embellishment, la proiectele scrapbook.

Collage/Colaj

O compozitie artistica realizata din mai multe tipuri de materiale (hartie, textile, lemn), lipite pe aceeasi suprafata.

Colour Wheel/Roata culorilor

Arata relatia dintre culori si amplasarea acestora.

Coluzzle

Un instrument din plastic utilizat la ghidare in procesul de decupare a diverse forme. Este nevoie de un cutit sau un cutter special pentru a decupa astfel de forme.

Corner-Edged Scissors/Foarfeci cu colt

Forfeci care taie in colt. Fiecare pereche creaza 4 tipuri diferite de colturi.

Corrugated Paper/Hartie gofrata

Carton gros, valurit, disponibil in multe culori.

Crop

Termen folosit pentru a descrie intalnirile scrapper-ilor, unde creaza albume, pagini scrapbook etc. Astfel de intalniri pot avea invitat un expert, care ii invata cele mai noi tehnici si produse aparute in domeniu.

Cropping/Conturare

Procesul de taiere a unei fotografii in scopul accentuarii unei anumite zone. Sau de indepartare (tot prin taiere) a unei portiuni nedorite din fotografie. Pe scurt, modificarea formei unei fotografii.

Cam atat pentru azi, sper ca v-a placut si, mai ales, ca va fi util.
Revenim in curand cu urmatoarele 3 litere ale alfabetului ;). Fiti pe faza!

2 comments:

  1. Super faza asta cu termenii. Chiar citisem ieri pe un site in engleza ceva despre tehnici si erau niste termeni care nu prea stiam ce vor sa zica. Acum am aflat :D Si sper sa mai aflu si altele. Abia astept alte litere.

    ReplyDelete
  2. Ce ma bucur ca mi-a venit la timp ideea;)! Eram convinsa ca, la un moment dat, va fi de mare folos, dar uite ca deja incepe si asta ma bucura foarte tare.
    Curand intentionez sa vin si cu urmatoarele 3 litere, so watch out :P!

    ReplyDelete