Tuesday, December 2

Am serbat Ziua Romaniei la Centrul Cultural Polonez

Da, avem asa ceva in Craiova ;). A fost infiintat aproape acum 1 an de Facultatea de Litere din Craiova si organizeaza cursuri gratuite de limba polona, ateliere pentru copii, seri de film (joi vor prezenta publicului filmul "Ida" nominalizat la Oscar in 2013). Iata aici mai multe informatii detaliate despre Centru.

Astazi, la Centru s-a sarbatorit Ziua Romaniei. O initiativa tare frumoasa si laudabila, bazata pe indelungata istorie de solidaritate dintre Romania si Polonia. Organizatoarea este Magdalena Filaryo poloneza din Poznan, care a studiat la noi si iubeste atat de mult Craiova incat a decis sa ramana aici si sa se ocupe de activitatea Centrului. Astfel, am avut placerea sa sarbatorim Ziua Romaniei si sa servim nimic altceva decat o portie de fasole cu ciolan, muraturi si paine de casa, dar si vodca poloneza si vin de-al nostru, homemade ;). 
A fost o intrunire destul de internationala, pentru ca am fost acolo romani, polonezi si...n-o sa credeti, stiu, suedezi ;). Invitatii la aceasta sarbatoare am fost noi, bloggerii craioveni.


La intalnire am povestit mai intai despre activitatea actuala a Centrului, apoi am servit masa, iar apoi am venit fiecare cu idei de activitati pentru Centru. Iar motivul pentru care scriu despre asta este ca Centrul organizeaza un concurs destinat celor care vin cu idei.

Ideea mea a fost, bineinteles, sa organizam ateliere de scrapbooking. In creatiile noastre vom aborda teme cu specific polonez :). Centrul are deja experienta in a organiza ateliere pentru copii, mai mici chiar, asa ca baza e asigurata. 
Ideea atelierelor de scrapbooking organizate la Casa de Cultura "Traian Demetrescu" din Craiova, care in februarie 2015 implinesc 1 an , ca si Centrul de altfel, este sa incurajam petrecerea timpului impreuna, lucrul in echipa si activitatile ludice, si asta pentru ca "jocul este deopotrivă o sursă de calm şi relaxare, dar şi o sursă de stimulare a creierului şi a corpului, ne ajută să fim mai inventivi, mai inteligenţi, mai fericiţi, flexibili şi optimişti. O cale sigură de a ne dezvolta imaginaţia, creativitatea, abilităţi de rezolvare de probleme şi sănătatea mintală este aceea de a te juca împreună cu partenerii de viaţă, colegii de serviciu, copii, nepoţi şi prieteni. Jocul ne învaţă cum să administrăm şi să ne transformăm sentimentele negative în experienţe. El supraalimentează învăţatul, ne ajută să eliberăm stresul şi ne contectează cu alţii şi cu lumea din jurul nostru. De asemenea, ne poate determina să lucrăm mai productiv şi cu mai multă plăcere.
Importanţa jocului în dezvoltarea unui copil: le dezvoltă cel mai bine spiritul de echipă şi le îmbunătăţeşte abilităţile sociale. Aşa că, luănd în considerare toate avantajele prezentate mai sus, de ce să nu ne jucăm şi noi împreună cu copii noştri?" (sursa: http://www.books-express.ro/blog/importanta-jocului-in-viata-noastra/). 
In plus, in Polonia se practica masiv scrapbooking-ul, asa ca de acum putem mentine legaturi si la nivel artistic :).

Principiul acestor ateliere, cel putin la Casa de Cultura "Traian Demetrescu" este urmatorul: la fiecare atelier participantii primesc cate un kit pe baza caruia creaza fie o felicitare cu un format anume (sevalet, sevalet-inversat, balansoar, cu trepte laterale, cu treapta centrala etc.), fie o pagina de album cu o anumita tematica. La final, toata lumea pleca acasa cu creatiile. La finalul unei serii de 3 luni organizam concurs cu premii :).

Iata mai jos cateva fotografii de la atelierele de la Casa de Cultura "Traian Demetrescu", care sunt o dovada vie a celor expuse mai sus:

Voi ce credeti despre importanta jocului in viata noastra? Nu ati prefera sa va lasati copilul sa creeze in loc sa stea cu orele in fata calculatorului?

Colegii meu bloggeri au avut, de asemenea, idei frumoase: lectii de istorie a Poloniei, o excursie in Polonia (si poate chiar in Suedia ;)) in urma careia sa organizam un vernisaj foto si, apoi, sa cream un album scrapbook memorabil :).

Iata si lista (copiata de la Daniel) participantilor la aceasta frumoasa sarbatoare (de la stanga la dreapta):

La Multi Ani, Romanie, tara draga!


No comments:

Post a Comment