Saturday, September 30

"Swedish Dads" si egalitatea de gen in Romania/Craiova

"Swedish Dads" este denumirea expozitiei ce a intrunit 20 de fotografii cu tatici suedezi ce au ales sa isi ia concediu paternal  (si implicit parental :)) pentru a fi realmente alaturi de copiii lor inca din primele luni de viata.


Asa cum stim, creșterea copilului a fost în mod tradițional responsabilitatea femeilor. Suedia este însa una din primele tari in care un număr tot mai mare de tați au inceput sa vada avantajele concediului paternal. Ni s-a prezentat modul în care tații suedezi percep rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradițional.
Asa cum se intampla in astfel de situatii, ideea de baza a fost chiar a fotografului care, fiind el insusi tatic, a realizat că exista o lipsa de modele masculine care sa reprezinte un model de parinte. Ceea ce dauneaza, atat copiilor, in primul rand, cat si cuplului. Iar ulterior, societatii in sine. Acest lucru l-a determinat să creeze un album foto numit Swedish Dads, care prezintă barbați aflați în concediu paternal, alături de copiii lor.

Cateva cuvinte despre abordarea suedeza a egalitatii de gen si despre autorul expozitiei 
 

Dupa cum se vede, Scoala de Suedeza a fost acolo :). Multumim mult Ambasadei Suediei si domnului Mihai Leontescu, Ofiter proiecte si comunicare din cadrul Ambasadei, pentru ca ne-au permis sa ne prezentam serviciile publicului craiovean 
In cadru restrans:


Sub fiecare din cele 20 de fotografii statea povestea fiecaruia: mai intai numele, varsta si meseria taticului, numarul si numele copiilor si apoi motivele pentru care taticii au decis să rămână acasă pentru a avea grijă de copiice a însemnat acest lucru pentru ei personal, cum le-au fost afectate relațiile de cuplu și cele cu copiii lor, ce așteptări au avut în prealabil. 
Acest eveniment a fost un proiect comun desfasurat de Institutul Suedez, Ambasada Suediei din Bucureşti / Sveriges ambassad i BukarestTeatrul Naţional CraiovaEurope Direct Craiova information relay și Study in Sweden. Intrarea a fost libera.Din fericire, in Romania stam bine din punct de vedere legal, chiar mai bine decat Suedia, in sensul ca beneficiem de mai multe zile de concediu parental decat ei. Cu toate acestea, la noi sunt foarte putini taticii care aleg sa ramana in concediu paternal pentru a fi alaturi de copiii lor. Exista insa sperante ca acest lucru se va schimba. E vorba de egalitatea de gen, care e de la sine inteles ca trebuie promovata cat mai mult, atat la nivel national cat si international. Si poate ca data viitoare expozitia va contine si fotografii cu tatici romani care au ales sa stea acasa pentru a-si creste copiii.

Pana una-alta, dragi parinti, copii, profesori, mai aveti timp pana pe 12 octombrie sa vizitati expozitia, in foaierul Teatrului National.

Sa avem cu totii o toamna plina de evenimente placute!


No comments:

Post a comment